Bylinky: Slaný koláč s medvědím česnekem

POTŘEBUJETE: NA TĚSTO: 180 g hladké mouky 120 g změklého másla ½ lžičky soli 4 lžíce ledové vody
NA NÁPLŇ: 3 vejce 1 smetanu na vaření 150 g tvrdého sýru dle chuti (vcelku) sůl pepř muškátový oříšek 2 jarní cibulky olej 100 g šunky nebo slaniny 2 stroužky česneku 1 větší svazek medvědího česneku
V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček (těsto se nesmí přepracovat). Přidáme sůl a vodu, směs ještě krátce prohněteme a vytvarujeme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie. Poté dáme těsto alespoň na hodinu odležet do lednice. Mezitím si připravíme náplň. V míse vyšleháme vejce se smetanou a nastrouhaným sýrem, dle chuti osolíme a opepříme a přidáme i špetku muškátového oříšku. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a krátce ji orestujeme na troše oleji. Přisypeme šunku či slaninu nakrájené na tenké proužky, jemně nasekaný česnek a smažíme do rozvonění. Směs necháme vychladnout, spojíme se smetanovým základem i s nadrobno nasekaným medvědím česnekem a dáme zatím stranou. Těsto na koláč vyndáme z lednice, necháme ho chvíli povolit a vyválíme dle velikosti formy, počítáme i se zaplněním okrajů. Napěchujeme ho dovnitř a po celé ploše propícháme vidličkou. Pečeme v v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 do lehkého zezlátnutí okrajů. Poté na předpečený koláč nalijeme náplň a dopékáme na 180 °C cca 30 minut.
Více receptů najdete v tištěném APŽ číslo 11.