Bylinky: Čokoládový dort s mátou

POTŘEBUJETE: 250 g cukru krupice 3 lžíce nasekané máty 125 g másla 2 vejce 250 g hladké mouky 1 prášek do pečiva 60 g kakaa
NA POLEVU: 300 ml smetany ke šlehání 45% 10 g máty 1 tabulku hořké čokolády
Troubu předehřejeme na 180°C. Do misky dáme lžíci cukru, přidáme nasekanou mátu a roztlučeme dohromady, až bude cukr zelený. Pak ho utřeme se změklým máslem do pěny, přidáme zbývající cukr a postupně vejce rozšlehaná s trochou mouky. Nakonec vmícháme zbylou mouku s práškem do pečiva a kakaem a 125 ml teplé vody. Hladké těsto nalijeme dortové formy s pečicím papírem a pečeme 25 minut. Necháme zchladnout. Do hrnce nalijeme smetanu a přidáme rozdrcené listy máty. Pomalu přivedeme do varu, pak odstavíme s plotny a necháme alespoň 30 minut prolnout chuti. Krém opět rozehřejeme a přidáme nalámané kousky čokolády. Jemně mícháme, až se čokoláda rozpustí a vznikne hladká hmota. Necháme ochladit 5 až 10 minut. Vychladlý korpus rozřízneme podélně napůl a znovu slepíme polevou. Zbylou polevou dort přelijeme a potřeme strany. Zdobíme dle fantazie.
Více receptů najdete v tištěném APŽ číslo 11.