Bylinky: Sýrové motance s pestem

POTŘEBUJETE: 250 ml mléka ohřátého na 37 °C („na prst“) 25 g čerstvých kvasnic 40 g cukru 500 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba 60 g řepkového oleje 1 vejce
NA NÁPLŇ: 75 g bazalkového pesta 100 g parmazánu nebo čedaru
Z mléka ohřátého na 37 °C, kvasnic a cukru založíme kvásek a necháme ho cca 10 minut pracovat. Do velké mísy si připravíme mouku, olej a vejce, poté přidáme vzešlý kvásek, a vše zpracujeme v hladké těsto. Posypeme ho trochou mouky a necháme 40 minut kynout pod utěrkou. Následně ho ještě chvilku zpracujeme rukama a vyválíme ho na obdélník široký cca 50 centimetrů. Polovinu těsta blíž k sobě potřeme pestem, posypeme strouhaným sýrem a přikryjeme durhou polovinou. Těsto nakrájíme na asi 2 cm široké proužky, které smotáme do motanců, a necháme ještě kynout pod utěrkou přibližně 30 minut. Poté dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 11.