HYGGE: Skandinávské skořicové šneky Kanelbullar

POTŘEBUJETE: 250 ml mléka 2 lžičky moučkového cukru 21 g droždí 400 g hladké mouky 2 lžíce cukru ¼ lžičky soli 60 g rozpuštěného másla NA NÁPLŇ: 50 g změklého másla 3 lžíce cukru 2 lžičky skořice
NA DOKONČENÍ: 1 vejce na potření krystalový cukr na posypání
V míse smícháme vlažné mléko se dvěma lžičkami moučkového cukru a droždím. Necháme stát 15 minut, dokud nevzejde kvásek. Do druhé mísy navážíme mouku se dvěma lžícemi cukru, přidáme sůl, rozpuštěné máslo, kvásek a vše důkladně zpracujeme v těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu, asi 45-60 minut. Až je těsto nakynuté, rozdělíme jej na dva díly. Každý vyválíme na obdélník, na který rozetřeme 50 g změklého másla tak, aby šlo roztírat, a posypeme rovnoměrně cukrem smíchaným se skořicí. Pláty srolujeme jako roládu a nakrájíme na kousky silné asi 2,5 cm. Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pocukrujeme krystalovým cukrem. Troubu předehřejeme na 210 °C. Pečeme asi 9-13 minut. Upečené šneky necháme zchladnout na mřížce.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 10.