Láska na první sousto: Kynuté motance

POTŘEBUJETE: 350 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba 50 g změklého másla 1 žloutek 175 ml mléka 40 g třtinového cukru 22 g čerstvého droždí sůl
NA NÁPLŇ: 15 g mleté cejlonské skořice 100 g změklého másla 100 g mletého třtinového cukru (nebo klasického moučkového)
Z vlažného mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Do velké mísy nasypeme mouku a špetku soli. Když kvásek asi za 10 minut vzejde, přidáme ho do mísy, zpracujeme hladké těsto, posypeme ho trochu moukou a necháme 40 minut kynout pod utěrkou. Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo, cukr a skořici utřeme a utvoříme hladkou pastu. Překryjeme fólií a necháme stranou. Po vykynutí těsto vyválíme do tenkého obdélníku zhruba 40 x 30 cm, celou plochu potřeme náplní, pak přehneme na třetiny přes sebe, otočíme a znovu rozválíme na plát zhruba 30 x 20 cm. Pak nakrájíme na proužky o šíři asi 1,5 cm. Každý z nich zamotáme. Necháme ještě dokynout pod utěrkou asi 25 minut. Předehřejeme troubu na 180 °C. Pečeme asi 25 minut a pak necháme vychladnout.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 8.