Bylinky: Jablečný závin s meduňkou

POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky + na vál 500 g hery 250 ml vody 1 vejce 1 lžíci octa sůl 1 vejce na potření
NA NÁPLŇ: 5 jablek 250 g hroznového vína 100 g mletých vlašských ořechů 50 g rozinek 1 hrst nasekané meduňky 2 cukru
V míse smícháme mouku s vejcem, octem a solí a postupně přiléváme vodu. Vypracujeme hladké pružné těsto, vytvoříme z něj bochánek, který zabalíme do fólie a necháme ho v chladničce odležet. Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu do kříže a zabalíme do něj heru. Těsto zlehka rozválíme do obdélníku, přeložíme a opět rozválíme na obdélníkový plát. Složíme ho jako noviny a tento postup zopakujeme ještě dvakrát. Hotové těsto necháme v chladničce znovu 20 minut odležet. Odleželé těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme je na tenké pláty. Každý posypeme nejprve mletými ořechy, pak ho obložíme omytými a na plátky nakrájenými neoloupanými jablky, rozpůlenými bobulemi vína, nasekanou meduňkou a rozinkami, vše pocukrujeme a zavineme. Oba záviny přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je na povrchu rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 40 minut dozlatova.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 11.