KLASICKÉ OBĚDY: Hovězí pečeně s cibulovou omáčkou

POTŘEBUJETE: 1 kg hovězí kýty 60 g sádla 30 g slaniny 1 cibuli 3 kuličky nového koření 500 ml masového vývaru sůl
NA OMÁČKU: 1 menší cibuli 20 g sádla 20 g hladké mouky 300 ml vývaru 5 kuliček celého pepře mletý muškátový květ
Očištěné a zlehka naklepané maso mírně osolíme. V pekáči nebo kastrolu vhodném do trouby rozpálíme sádlo, opečeme na něm nakrájenou cibuli a slaninu. Přidáme koření, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme. Pak vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 ºC a po asi 15 minutách teplotu stáhneme na 130 ºC. Za občasného podlévání vývarem dusíme doměkka. Na omáčku rozehřejeme na pánvi tuk, osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Poprášíme moukou, zasmažíme, zalijeme vývarem. Přidáme celé koření a sůl. Povaříme, omáčku přecedíme a dochutíme špetkou mletého muškátu. Hotové maso necháme 15 minut odpočinout a nakrájíme ho. Podáváme s omáčkou a bramborovou přílohou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 7.