RYCHLÉ OBĚDY: Ricottové noky

POTŘEBUJETE: 250 g ricotty 50 g strouhaného parmazánu 150 g hladké mouky (+ trochu polohrubé na pomoučení válu) 1 vejce 1 žloutek mletý muškátový oříšek sůl
NA DOKONČENÍ: 1 lžíci olivového oleje 3 stroužky česneku 500 g rajčat 100 ml bílého vína čerstvou bazalku 100 g parmazánu
Všechny suroviny na noky, včetně trochu muškátového oříšku a soli, dáme do mísy a zpracujeme stěrkou nebo i rukou. Těsto je hodně lepivé, ale na válu, když se lehce obalí další moukou, se s ním pracuje velmi dobře a snadno. Někdy se doporučuje dát hotové těsto na půl hodiny uležet do lednice, pokud ale hledáme variantu na rychlé vaření, vůbec to nevadí a můžeme tento krok vynechat. Na vále vytvarujte podlouhlou šišku a rozkrájejte ji na stejné díly (každý cca 30 g). Z každého pak v ruce vyválíme kuličku, kterou lehce zmáčkneme vidličkou. Noky vaříme v osolené vodě asi 4 minuty, řídíme se zlatým pravidlem – hotové jsou, když vyplavou na hladinu. Na omáčku krátce orestujeme na oleji najemno nasekaný česnek, přidáme nakrájená rajčata a zarestujeme. Po chvíli podlijeme bílým vínem a až se odpaří alkohol, přidáme naběračku vody z vaření noků. Rajčata změknou a omáčka zesklovatí. Přidáme čerstvou posekanou bazalku a necháme ji rozvonět. Jakmile bude konzistence krémová, přihodíme do pánve noky a již bez ohřevu promícháme. Na talíři zdobíme čerstvými lístky bazalky a hoblinkami parmazánu.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 7.