Polévky: Krémová z cukety a hrášku

POTŘEBUJETE: 500 g cukety 1 cibuli 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje 1 lžíci másla 700 ml zeleninového vývaru 200 ml smetany na vaření 300 g čerstvého nebo mraženého hrášku sůl mletý pepř citronovou šťávu koriandr parmazán
Cuketu oloupeme a dužinu nakrájíme. Slupky si schováme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nahrubo. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, cibuli a cuketu opékáme asi 5 – 7 minut. Přidáme česnek a restujeme ještě minutu. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme zhruba 10 minut, až cuketa změkne. Přilijeme smetanu, přidáme hrášek a cuketovou slupku, zakápneme citronovou šťávou a povaříme cca 2 minuty. Polévku rozmixujeme dohladka. Koriandr nasekáme nahrubo, vsypeme do polévky a ještě promixujeme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a polévku na talíři ozdobíme strouhaným parmazánem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 25.