Dorty: Krémový s banány a šlehačkou

POTŘEBUJETE: ¾ másla ½ hrnku moučkového cukru 1 vejce 1 ¾ hladké mouky ½ lžičky jedlé sody 2 lžíce kakaa sůl 2 hrnky na kolečka nakrájeného banánu 1 hrnek smetany ke šlehání 1 ztužovač šlehačky 1 vanilkový cukr máslo na formu 4 lžíce nastrouhané čokolády
Na krém: 1 ½ hrnku mléka 1 vanilkový pudink v prášku 1 lžíci hladké mouky 2 vejce 2 lžíce másla ½ hrnku moučkového cukru
Změklé máslo utřeme s cukrem a vejcem do pěny. Po lžících vmícháme mouku promíchanou se sodou, kakaem a špetkou soli. Vypracujeme hladké těsto, které vyválíme do kruhu a vložíme do vymazané formy. Vytáhneme po okraj, propícháme dno a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme v troubě předehřáté na 170 ºC asi 30 minut. Fazole odstraníme a hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Z mléka, pudinkového prášku, mouky a žloutků uvaříme krém, ještě do teplého vmícháme máslo a sníh z bílků a cukru. Krém nalijeme do korpusu, poklademe banány a na ně navrstvíme ušlehanou šlehačku ze smetany, ztužovače a vanilkového cukru. Ozdobíme nastrouhanou čokoládou a necháme vychladit.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 24.