Dorty: Jahodové větrníky

POTŘEBUJETE: 1 hrnek vody ¾ hrnku hrubé mouky 7 – 8 lžic rozehřátého másla 4 vejce sůl
Na krém: 1 hrnek rozmačkaných jahod 6 lžic moučkového cukru 2 – 3 lžíce ztuženého tuku ½ kostky másla ½ kostky hery
Na polevu: 10 – 12 lžic moučkového cukru 4 lžíce rumu 2 lžíce vody
Vodu přivedeme k varu, vmícháme špetku soli, máslo, když voda začne znovu vřít, postupně přisypáváme mouku a mícháme, až je těsto hladké a lesklé a nelepí se. Poté odstavíme, necháme zchladnout a postupně zapracujeme vejce. Propracujeme, dáme do cukrářského sáčku a na plech s pečicím papírem děláme stejně velké bochánky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 ºC asi 20 – 30 minut dorůžova (prvních 10 minut neotvíráme troubu, ale pak kontrolujeme, každá trouba peče jinak). Máslo a heru ušleháme s cukrem, vmícháme ztužený tuk a rozmačkané jahody pokojové teploty (mohou být čerstvé i kompotované). Krémem slepujeme upečené korpusy, povrch polijeme rumovou polevou, kterou připravíme vymícháním z předepsaných surovin.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 24.