Letní ovoce: Kynuté borůvkové knedlíky

POTŘEBUJETE: 400 g polohrubé mouky 350 g hladké mouky 1 vejce 200 g cukru moučka sůl 100 – 150 ml vlažného mléka (dle potřeby)
NA KVÁSEK: 1 lžičku cukru krystal 50 ml vlažného mléka 1 droždí (42 g)
NA NÁPLŇ: 250 g borůvek
NA OZDOBU A OCHUCENÍ: 150 g moučkového cukru 250 g nastrouhaného tvrdého tvarohu 100 g rozpuštěného másla
Nejprve připravíme kvásek z droždí, cukru krystalu a vlažného mléka. Do misky nasypeme cukr, rozdrobíme na něj droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Promícháme, aby vzniklo řidší těstíčko – kvásek. Když zvětší svůj objem asi o polovinu a začnou se na něm tvořit bubliny, znamená to, že kvásek vzešel. Do větší mísy nasypeme obě mouky, přidáme vejce, moučkový cukr, sůl, máslo a vlažné mléko. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek. Těsto mícháme ručně nebo zpracováváme v robotu, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Takto vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto přeložíme na pomoučněný vál, a ještě ho lehce propracujeme. Pak z něj vytvoříme delší silný pramen, ze kterého nakrájíme asi pěticentimetrové kousky. Každý kousek pak roztáhneme do čtverce a doprostřed vždy uložíme náplň – asi 2 lžičky čerstvých borůvek. Pak každý kousek zabalíme a zakulatíme do tvaru knedlíku. Takto připravené knedlíky necháme na vále ještě 10 minut odpočinout a pak je vkládáme do hrnce na pařák a necháme 15 minut vařit. Můžeme také použít parní hrnec. Po této době všechny knedlíky rychle vyndáme a hned každý kousek jemně trochu roztrhneme dvěma vidličkami, aby pára mohla unikat a knedlíky se nesrazily. Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem a zalijeme rozpuštěným máslem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 23.