Letní ovoce: Pražma na angreštu

POTŘEBUJETE: 4 filety pražmy i s kůží sůl mletý bílý pepř šťávu z ½ limetky 3 lžíce olivového oleje 1 šalotku 300 g angreštu 1 lžičku cukru 200 ml bílého vína 100 g parmské šunky
Porce rybího masa očistíme a opláchneme studenou vodou. Osolíme je, opepříme, pokapeme limetkovou šťávou a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím na lžíci rozehřátého oleje zesklovatíme oloupanou a jemně nakrájenou šalotku, přidáme dvě třetiny očištěného angreštu, lžičku cukru a bílé víno, promícháme a prudce svaříme, až se polovina tekutiny odpaří. Pak směs prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme ponorným mixérem a omáčku uložíme v teple. Porce ryby vložíme do vhodné větší pánve s rozpáleným zbylým olivovým olejem a opečeme je ze strany kůže dozlatova a křupava. Otočíme je, vedle ryb rozložíme plátky šunky a zbylé kuličky angreštu, vše vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a zapečeme 3 minuty. Ryby rozdělíme na talíře, překryjeme je rozpečenými plátky šunky, doplníme omáčkou a několika kuličkami angreštu z pánve. Ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory nebo bagetka.
Více receptů najdete v tištěném APŽ číslo 23.