Letní ovoce: Borůvkové řezy bez lepku

POTŘEBUJETE: 2 vejce 200 g kokosového cukru / krupicového 100 ml kokosového oleje 400 ml plnotučného mléka (nebo rostlinné náhražky) 150 g Jáhlové mouky Labeta 150 g Pohankové mouky Labeta 200 g Rýžové mouky Labeta 1 sáček Kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta 120 – 150 g očištěných a nastrouhaných jablek
NA KRÉM: 500 g mražených borůvek 200 g moučkového cukru 500 g plnotučného tvarohu 400 ml smetany
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, pak přidáme olej a mléko a krátce prošleháme. Ve druhé misce promícháme všechny mouky s práškem do pečiva, nasypeme k ostatním ingrediencím a řádně promícháme. Nakonec můžeme přidat jablka. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C. Borůvky povaříme do změknutí, pak je rozmixujeme do hladka a přes jemné sítko je přecedíme zpátky do hrnce, abychom se zbavili kousků. Pak je necháme povařit tak dlouho, až vznikne hustý gel. Rozvar necháme zchladit v lednici. Na závěr vyšleháme tvaroh a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené. Krém naneseme na vychladlé těsto a necháme v lednici pořádně uležet. Těsto na tento dezert můžete před pečením posypat ovocem (popř. i drobenkou).
Více receptů v tištěném APŽ číslo 23.