Letní ovoce: Krupicové noky s jahodovým rozvarem

POTŘEBUJETE: 1 vaničku polotučného tvarohu (250 g) 80 g krupičky Babiččina volba 1 vejce špetku soli
NA OMÁČKU: 200 g čerstvých jahod 1 lžíci medu 100 ml pomerančové šťávy
K PODÁVÁNÍ: crème fraîche čerstvou mátu
Do třílitrového hrnce napustíme dostatek vody a necháme ji přivést k varu. Do rendlíku nasypeme omyté a odstopkované celé jahody, přidáme med a pomerančovou šťávu a za občasného míchání zahříváme na nízkém ohni, než směs získá konzistenci omáčky (v rozvaru můžeme nechat celé jahody, nebo omáčku rozmixujeme dohladka, je to na nás). V misce mezitím smícháme suroviny na noky a na pár minut necháme stát. Poté z těsta pomocí dvou lžic tvarujeme noky a sázíme je do vody – těsto nabereme na jednu lžíci a druhou ho sejmeme, tím se vytvaruje podlouhlá šiška. Vaříme ideálně nadvakrát, vždy po 5 nocích, a jakmile vyplavou, jsou hotové. Servírujeme je s omáčkou, crème fraîche a čerstvou mátou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 23.