Letní ovoce: Jahodová galetka s rebarborou

POTŘEBUJETE: 170 g hladké mouky na kynutá těsta Babiččina volba 1 žloutek ½ sáčku prášku do pečiva 70 g třtinového cukru 100 g měkkého másla 1 lžičku vanilkové esence
NA NÁPLŇ: 4 stonky rebarbory (spíš slabší) 300 g čerstvých jahod 1 lžíci cukru 2 lžičky kukuřičného škrobu
NA DOKONČENÍ: 1 vejce drcené pistácie nebo lískové ořechy, případně plátky mandlí
Na těsto smícháme mouku, žloutek, prášek do pečiva a cukr. Máslo nakrájíme na malé kousky, postupně je přidáváme do mouky s cukrem a hněteme těsto, na závěr doplníme vanilkovou esencí. Hotové těsto odložíme na 10 minut do lednice. Mezitím připravíme ovoce. Rebarboru není nutné loupat, stačí ji zbavit ošklivých konců, omýt případné zbytky nečistot a nakrájet na malé kostky. Jahody nakrájíme na podobně velké kousky – ne na plátky, ale třeba na čtvrtinky, aby se zachovala struktura ovoce. Obojí vložíme do mísy, přidáme cukr a promícháme. Těsto vyndáme z lednice a provedeme tzv. ruční frezáž – vytvarujeme ho oválu a pomocí hrany dlaně ho postupně odhrnujeme od sebe, pak ho shrneme směrem k sobě, otočíme o 90 stupňů a celý proces opakujeme ještě dvakrát. Následně těsto vyválíme na tenký, asi 3 mm vysoký, plát kruhovitého tvaru. Nejlépe to jde mramorovým válečkem, ale můžeme ho rozválet i klasickým, a to mezi dvěma pečícími papíry. Z ovoce slijeme přebytečnou vodu, přidáme k němu škrob a pořádně promícháme. Poté ho rozprostřeme na těsto, ale ne až k jeho okrajům, asi 2,5 – 3 cm od nich. Okraje postupně přehneme a důkladně je pomašlujeme rozšlehaným vejcem, což také pomůže udržet náplň uvnitř. Vrch posypeme oříšky a galetku dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 30 minut, dokud těsto nezezlátne.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 23.