Letní ovoce: Jahodovo-ostružinový džem s portským vínem

POTŘEBUJETE: 600 g jahod 300 g ostružin 1 balení BIO třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta 1 lžičku Kyseliny citronové Labeta 2 lžíce portského vína
Ovoce omyjeme, rozmixujeme a dáme do hrnce. Pokud by někomu vadila zrníčka ostružin, je třeba ovoce propasírovat. Do směsi vsypeme třtinový želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Pokud vzniká pěna, odebereme ji. Doplníme kyselinou citronovou, dle chuti můžeme přidat ještě cukr. Horký džem rozdělíme do menších sterilních skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Tip: místo portského vína můžeme přidat malé množství rumu, brandy nebo zapojit pomeranč a hřebíček.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 23.