VELKÁ KUCHAŘKA S LETNÍM OVOCEM - ZAVAŘUJEME, PEČEME I VAŘÍME!

Již tradičně pro vás v červnu připravujeme velkou kuchařku s letním ovocem. Letos tomu není jinak, ačkoli panovaly velké obavy o úrodu. Pravdou je, že některé stromy kvůli jarním mrazům pomrzly, a tak opravdu některé druhy budou letos možná vzácnější. Naopak jiných se ale může urodit více, například to zatím vypadá, že rybízu, malin nebo ostružin bude dostatek. A tak nezbývá, než tyto dary přírody využít. Na to je tu 55 skvělých receptů na džemy, kompoty, moučníky i slané pokrmy, které si zaslouží být vyzkoušeny.
* Jahody
* Meruňky
* Broskve a nektarinky
* Maliny
* Rybíz a angrešt
* Borůvky
* Třešně a višně
* Ostružiny
Pár rad pro zavařování
* Ovoce je třeba vždy důkladně přebrat a vyřadit nahnilé nebo plesnivé kousky.
* Měkké ovoce, jako jsou jahody, maliny a ostružiny, bychom měli zavařovat přímo v den sklizně.
* Třešně a višně mohou být červivé, což těžko zjistíme. Pokud je ponoříme na půl hodiny do mírně osolené vody, pak je přeložíme do nádoby s čistou vodou a pak je sítem vybereme a dobře propláchneme, měly by být v pořádku.
* Meruňky, broskve nebo nektarinky snadněji oloupeme, pokud ovoce postupně ponoříme v cedníku do vroucí vody, vyjmeme a ihned zchladíme.
* Při zavařování dbáme úzkostlivě na čistotu nejen ovoce, ale i ostatních surovin a pomůcek. Zejména pak sklenice bychom měli před použitím sterilizovat.
* Marmelády a džemy budou mít pěknou barvu, když budeme připravené ovoce vařit prudce a v malých dávkách v širokém kastrolu.
* Při přípravě kompotů zase dáváme pozor na to, aby nám ovoce příliš nezměklo. Je nutné ho tedy ve sklenicích zalévat horkým nálevem a ihned sterilizovat. Potom je postupně ochlazujeme studenou vodou.
Recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23 a něco také na našem webu.