Pečeme bez cukru: Švestkový koláč s tvarohem a mákem

POTŘEBUJETE: 175 g kešu ořechů 1 lžičku kypřicího prášku vanilkový extrakt kůru z 1 bio citronu 1 vejce 6 lžic plnotučného bílého jogurtu
NA TVAROH: 135 g tvarohu 85 g zakysané smetany 1 vejce 1 vanilku
NA MÁK: 200 g umletého máku šťávu z ½ citronu 1 ½ lžíce skořice 115 g zakysané smetany 1 lžíci másla 1 vejce 1 vanilku
NA DOHOTOVENÍ: švestky 1 lžíci rozehřátého másla 1 lžičku mleté skořice
Kešu rozmixujeme do hladké moučky a vložíme do mísy. Přidáme kypřicí prášek, dřeň z vanilky a citronovou kůru a promícháme. Přidáme zbývající ingredience a společně mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Mezitím si předehřejeme troubu na 175°C. Všechny ingredience na tvarohovou náplň vložíme do misky a smícháme. Stejně tak všechny ingredience na makovou náplň vložíme do další mísy a smícháme je do hladké hmoty. Švestky omyjeme a rozkrojíme napůl. Do koláčové formy o průměru 22 cm s pečicím papírem vlijeme nejdříve těsto na korpus. Poté pomocí lžíce rozmístíme střídavě tvaroh a mák a na ně pak vyskládáme švestky. V hrnečku smícháme máslo se skořicí a hotovou směsí švestky potřeme. Vložíme do trouby a pečeme 30 až 40 minut. Hotový koláč necháme při pokojové teplotě vychladnout a poté ho vložíme ještě alespoň na hodinu do lednice. Pokud chceme mít koláč sladší, poklademe švestkami i na samotný korpus, a až na něj přidáme tvaroh a mák.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 19.