Pečeme bez cukru: Mramorová bábovka

POTŘEBUJETE: 300 g mletých kešu ořechů 2 lžičky jedlé sody vanilkový extrakt 115 g zakysané smetany 30 g kvalitní čokolády 1 vrchovatou lžíci kakaového prášku 4 lžíce espressa 1 lžíci medu 2 našlehané bílky
Najemno namleté kešu ořechy vložíme do mísy, přidáme jedlou sodu a promícháme. Poté přidáme vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Mícháme, dokud se nevytvoří hladké těsto. Čokoládu nalámeme do malého rendlíčku a necháme rozehřát ve vodní lázni. Těsto poté rozdělíme na dvě poloviny. Druhou polovinu přemístíme do misky. Troubu mezitím předehřejeme na 175°C. Do misky s polovinou těsta přidáme kakao a espresso a promícháme. Poté vlijeme rozehřátou čokoládu a opět promícháme. Těsto dosladíme lžící medu. Na závěr vmícháme polovinu našlehaných bílků do tmavého a polovinu do světlého těsta. Na dno silikonové formy na bábovku nejdříve přidáme pár lžic světlého těsta, poté tmavé těsto, opět světlé těsto a na závěr tmavé těsto. Formu vložíme do trouby a pečeme 25 – 35 minut. Hotovou bábovku necháme vychladnout a podáváme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 19.