Podzimní pečení: Křehké koláčky s rajčaty a sýrem
POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo 1 vejce 125 g másla 1 lžíci studeného mléka sůl
Na náplň: 1 lžíci olivového oleje 1 menší cibuli 150 g rajčat 30 g parmazánu 100 g crème fraîche 100 g mozzarelly
Na dokončení: 1 prošlehané vejce hrubozrnnou sůl, mák, sezam
Studené máslo vytažené z lednice pokrájíme, zasypeme moukou se špetkou soli a přidáme vejce a mléko. Rychle zpracujeme rukama nebo robotem těsto, které necháme alespoň hodinu chladit v lednici. Na kostičky pokrájenou cibuli opečeme na oleji do změknutí. Necháme zcela vychladnout. Rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto vyjmeme z lednice, rozválíme asi na 0,5 cm silný plát a rozdělíme na 5 menších koláčků. Crème fraîche smícháme s cibulkou, osolíme, přidáme strouhaný parmazán a polovinu pokrájené mozzarelly. Směs rozdělíme do středů koláčků a na ně vyskládáme na kolečka nakrájená rajčata. Navrch dáme zbytek mozzarelly a zakápneme olejem. Okraje potřeme vajíčkem a ozdobíme mákem a sezamem se solí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 30 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.