Podzimní pečení: Jablečný Tarte tatin

POTŘEBUJETE: 125 g hladké špaldové mouky Babiččina volba 50 g pokrájeného studeného másla 1 středně velké vejce 1 lžíci krupicového cukru sůl
Na náplň: 5 větších pevných jablek 110 g másla 100–150 g krupicového cukru
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na osminky. Do zapékací mísy nasypeme cukr a necháme ho na středním plameni rozpustit za stálého míchání, až vznikne karamel. Do něj vyskládáme jablka, necháme je marinovat a stáhneme je z ohně. Mouku, špetku soli a cukr promícháme na válu a zapracujeme pokrájené máslo na drobenku. Pracujeme rychle, aby máslo příliš nezteplalo. Přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, které dáme na chvíli do lednice. Vyválíme tenký plát těsta do tvaru kruhu – o něco většího, než je pečicí forma – mezi dvěma kusy pečicího papíru. Těstem zaklopíme jablka, jemně ho stlačíme, aby se koláč spekl dohromady. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C cca 35 až 40 minut. Před vyklopením necháme koláč chvíli odpočinout. Okraje oddělíme nožem, koláč přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem ho otočíme vzhůru nohama.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 40.