Posvícenské koláče: Plzeňské koláčky

POTŘEBUJETE: 300 g polohrubé mouky 200 g hladké mouky 2 vejce 40 g droždí 150 g mléka 4 lžíce cukru krystal 100 g majolky sůl
Na náplň: 6 kostek tvarohu 6 vajec 300 g cukru krupice 4 vanilkové cukry citronovou kůru rozinky 1 vejce na potírání koláčů moučkový cukr na obalování
Na mazání: 500 g másla 10 lžic moučkového cukru 200 g rumu
Z mléka, droždí a 1 lžíce cukru si připravíme kvásek. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto. Z těsta vyházíme kousky a tvarujeme bochánky a posléze placičky. Suroviny na náplň umícháme. Suroviny na mazání vyšleháme. Koláčům potřeme okraje rozšlehaným vejcem a navrstvíme tvarohovou náplň. Nahoru poklademe pár rozinek. Necháme krátce dokynout a pečeme. Pečeme na 200 ºC dorůžova. Upečené a vychladlé koláče natřeme mazáním a obalíme v cukru.
Více receptů na koláče najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.