Posvícení: Koláče Petra Voka

POTŘEBUJETE: 60 – 80 g čerstvého droždí 120 – 150 g cukru krupice 500 ml mléka 500 g hladké mouky 500 g polohrubé mouky 1 lžičku soli 140 g másla 140 g oleje 5 žloutků kůru z ½ citronu
Na náplň: 250 g mletého máku 250 ml mléka 100 g moučkového cukru mletou skořici 1 vanilkový cukr 1 lžíci medu 50 g másla
Na drobenku: 150 g másla 150 g cukru krystal 200 g hrubé mouky 1 vanilkový cukr 2 lžíce rumu
Na dokončení: kompotované višně 1 vejce na potření rozpuštěné máslo na potření
Droždí se dvěma lžícemi cukru zalijeme malým množstvím teplého mléka a zasypeme trochou mouky, abychom udělali kašičku, kterou necháme kynout. Když vzejde, přidáme všechnu mouku s rozmíchanou solí, cukr, rozpuštěné máslo, olej, žloutky a citronovou kůru. Zaděláme těsto a necháme cca hodinu kynout. Umeleme mák, který spaříme horkým mlékem. Přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Pro zlepšení chuti přidáme máslo. Dále si připravíme drobenku. Změklé máslo smícháme se všemi ingrediencemi a vařečkou promícháváme tak dlouho, až vnikne drobenka. Kynuté těsto vyklopíme a uděláme si váleček o průměru cca 4 cm, který nakrájíme na kousky. Z těch následně válíme kouličky, které necháme na vále cca 20 minut vykynout. Z kouliček uděláme placičky a naplníme je makovou nádivkou. Naplněné koláče položíme spojem na plech vyloženým pečicím papírem (mezi koláči necháme větší rozestupy). Skleničkou nebo důlkovačem vymáčkneme do koláčů větší jamky, které potíráme jedním celým rozšlehaným vejcem. Následně naplníme důlky drobenkou a doprostřed dáme višeň. Kraje koláčů kolem dokola pětkrát nastřihneme. Koláče dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 až 200 °C dorůžova. Po upečení ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem.
Více receptů na posvícenské koláče najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.