Posvícenské koláče: Hnětky

POTŘEBUJETE: Na kvásek: 200 ml mléka 1 lžičku cukru 100 g droždí Na těsto: 500 g hladké mouky 500 g polohrubé mouky 4 žloutky 200 g cukru 200 g másla 1 hrnek zakysané smetany 350 ml mléka 1 lžičku soli
Na nádivku: 1 kg sušených hrušek 250 g smetany na šlehání 250 g cukru sůl tlučený badyán
Na posypku: 250 g polohrubé mouky 250 g hladké mouky 250 g cukru 1 celé máslo 1 vanilkový cukr
Na dohotovení: 100 ml smetany 1 žloutek 100 g rozpuštěného másla rum moučkový cukr na posyp
V hrnku necháme vzejít kvásek připravený z uvedených surovin. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto, přidáme kvásek a poctivě vypracujeme vláčné těsto, které musí být lehké a nesmí se lepit. Necháme v klidu 15 minut. Pak opět prohněteme a necháme znovu kynout. Těsto rozdělíme na 4 díly a vytvoříme bochánky, které opět necháme na desce kynout. Mezitím si připravíme náplň tak, že uvaříme hrušky ve vodě doměkka. Necháme vychladnout a pak je umeleme. Do hruškové hmoty přidáme smetanu, cukr, špetku soli a tlučeného badyánu. Důkladně promícháme. Bochánky vyválíme do tvaru kulatého koláče o síle asi půl centimetru a pomažeme do tvaru čtverce nádivkou, přičemž okraje necháme volné. Nádivku posypeme posypkou a volné kraje těsta přeložíme ze čtyř stran shora koláče směrem do středu, tak aby vznikl čtverec. Sklady nepřekládáme těsně k sobě, aby byla nádivka vidět. Celý koláč potřeme smetanou, do které jsme přidali žloutek, a znovu vše posypeme posypkou. Pečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě do růžova. Po upečení pokapeme koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Více receptů na koláče najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.