Čočkové kuličky s gravy omáčkou

POTŘEBUJETE: Na kuličky: 1 středně velkou cibuli 3 stroužky česneku ¾ hrnku jemných ovesných vloček 1 ½ hrnku uvařené zelené čočky 2 lžíce rajčatového protlaku 1 lžíci sójové omáčky 2 lžíce lahůdkového droždí 1 hrst namletých vlašských ořechů ½ lžičky soli ½ lžičky uzené papriky pepř chilli ¾ lžičky sušeného oregana ½ lžičky sušeného tymiánu 2 lžíce oleje
Na omáčku: 1 lžíci oleje 1 menší cibuli 2 stroužky česneku 250 g hnědých žampionů sůl pepř čerstvý tymián 2 ½ hrnku kvalitního zeleninového vývaru 3 lžíce kukuřičného škrobu 4 lžíce rostlinné smetany
Troubu rozehřejeme na 190 °C. Na rozehřáté pánvi s olejem necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme rozmačkaný česnek a stáhneme z plotny. Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme, přidáme propláchnutou a scezenou čočku, cibuli s česnekem, rajčatový protlak, sójovou omáčku, lahůdkové droždí, ořechy, sůl, uzenou papriku, pepř a chilli dle chuti a bylinky. Rozmixujeme tak, abychom zachovali texturu, a je-li třeba, ještě dochutíme. Na plech položíme pečící papír a vytvoříme kuličky, které zlehka potřeme olejem. Pečeme přibližně 25 minut a v půlce pečení kuličky otočíme. Pro přípravu gravy omáčky orestujeme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme nakrájené houby a opékáme. Osolíme, opepříme, přidáme tymián, podlijeme vývarem a povaříme. Do požadované konzistence zahustíme kukuřičným škrobem. Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka a propasírujeme, a zjemníme rostlinnou smetanou. Podáváme s bramborovou kaší (pro veganskou verzi použijeme rostlinné mléko a rostlinnou alternativu másla).
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.