Všechny chutě masopustu: Cibulačka s uzeným

POTŘEBUJETE: 1 kg cibule 500 g uzeného masa 4 mrkve 1 celer 2 petržele 200 g másla 3 lžíce hladké mouky 200 ml piva 1 bobkový list 3 kuličky nového koření 5 kuliček černého pepře sůl toustový chléb čerstvou majoránku
Uzené maso dáme do hrnce spolu s polovinou očištěné a na větší kusy nakrájené kořenové zeleniny a celým kořením. Zalijeme vodou (2 l), přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme doměkka. Pak maso vyjmeme a vývar přecedíme. Zbylou mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, celer na kostičky a krátce opečeme na troše másla. Vyjmeme, dáme stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky, orestujeme ji na zbytku másla na pánvi dozlatova. Pak ji zaprášíme moukou, krátce opečeme a zalijeme pivem. Necháme ho odpařit a přilijte asi 1,5 litru uzeného vývaru a část nasekané majoránky. Přidáme opečenou zeleninu, vaříme asi 30 minut, pak vložíme pokrájené uzené maso a podle chuti dosolíme. Podáváme s chlebovými krutony a zbylou majoránkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 6.