Pikantní zelňačka
POTŘEBUJETE: 1 maďarskou klobásu 1 cibuli 1 mrkev 1/8 celeru ½ hlávky červeného zelí 3 stroužky česneku 1 lžíci mleté sladké papriky chilli koření 2 bobkové listy 4 kuličky nového koření 10 kuliček pepře sůl 8% ocet 40 g rajčatového protlaku
K podávání: zakysanou smetanu petrželku
Klobásu nakrájíme na tenká kolečka a spolu se dvěma lžícemi vody (aby se nepřipálila) ji necháme ve velkém hrnci vyškvařit. Vyjmeme ji, na vypečeném tuku asi 5 minut opékáme najemno pokrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev s celerem. Přidáme na tenké nudličky pokrájené zelí a ještě chvíli restujeme. Vmícháme nasekaný česnek, mletou papriku, špetku chilli, protlak, pořádnou lžičku soli, koření rozdrcené v hmoždíři (díky tomu ho pak nebudete muset v hotové polévce lovit) a litr vody. Vaříme asi 20 minut do změknutí, poté do hrnce vrátíme opečenou klobásu a nechte chvilku prohřát. Dochutíme trochou octa a podáváme s kysanou smetanou a petrželkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.