Staročeské recepty pro levné vaření: Bác
POTŘEBUJETE: 4 větší syrové brambory 400 g polohrubé mouky 100 g hrubé mouky 1 droždí 1 vejce 500 ml horkého mléka 1 lžíci oleje 5 stroužků česneku 1 hrst rozemletých škvarků 1 hrst máku 1 lžíci sušené majoránky sůl mletý pepř
Brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo do větší mísy, zalijeme horkým mlékem, promícháme a do směsi rozdrobíme droždí. Přisypeme mouku, přidáme vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochutíme solí a pepřem. Pořádně promícháme a vytvoříme těsto, které necháme 30 – 60 minut kynout. Mezitím si vymažeme plech olejem a vysypeme jej mákem. Na něj pak nalijeme vykynuté těsto a znovu posypeme mákem. Pečeme dozlatova 30 – 40 minut na 180 ºC. Jakmile koláč vyndáme z trouby, přikryjeme jej utěrkou a necháme vychladnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 37.