Bramborové šišky se skořicí a vanilkou

POTŘEBUJETE: 500 g vařených brambor 300 g polohrubé mouky 3 vejce sůl
Na posypání: mletý mák s moučkovým cukrem, strouhaný perník nebo strouhanku osmahnutou na ghí
Na omaštění: Ghí se skořicí a vanilkou od Českého ghíčka
Uvařené brambory necháme vychladnout. Pak je nastrouháme na jemném struhadle a zasypeme moukou. Bramborovou směs osolíme, přidáme vejce a zpracujeme v hladké tužší těsto. Těsto rozdělíme na tři díly a z těch pak ukrajujeme menší kousky. Z každého kousku nejprve vyválíme kuličku a z ní pak malou šišku. Hotové šišky pokládáme na pomoučněný vál nebo prkénko. Do většího hrnce dáme vařit vodu, osolíme ji, a když je ve varu, šišky do ní vhodíme. Sledujeme, zda se některá nepřichytila u dna. Pokud ano, opatrně ji vařečkou odlepíme. Šišky vaříme asi 5 minut. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové. Pak je scedíme, necháme okapat a vložíme na chvilku do mísy s trochou rozpuštěného ghí. Zlehka promícháme, aby se stejnoměrně obalily ghíčkem a nelepily se k sobě. Šišky rozdělíme na talíře a sypeme podle chuti – buď mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, strouhaným perníkem nebo strouhankou osmahnutou na ghí. Poléváme je rozpuštěným skořicovým ghíčkem s vanilkou, které dodá pokrmu jemnou chuť a vůni.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.