Letní ovoce: Jablečný ocet
POTŘEBUJETE: letní jablka vodu (počítáme 400 g nastrouhaných jablek na 1 litr vody) třtinový cukr
Do sterilizované nádoby nastrouháme celá jablka včetně jádřinců. Na 400 gramů jablek odměříme jeden litr vody, kterou osladíme. Na litr vody dáme 100 gramů nebo více cukru podle toho, jak jsou jablka sladká. Nádobu přikryjeme papírovou utěrkou a tu upevníme gumičkou. Nálev necháme stát 10 dnů na světlém a teplém místě, ale nikoli na přímém slunci. Dva až třikrát denně promícháme čistou lžící. Obsah lahve poté scedíme do jiné čisté nádoby, opět zakryjeme, a postavíme na 21 dnů do chladu a temna. Hotový ocet nakonec znovu přecedíme přes jemné plátno do uzavíratelné lahve.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 24.