Letní ovoce: Borůvkovo-levandulový sirup
POTŘEBUJETE: 500 ml borůvek 300 g třtinového želírovacího cukru Labeta 0,5 lžičky Kyseliny citrónové Labeta Několik stonků levandule Šťáva z ½ citrónu Voda na doředění dle potřeby
Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou, levanduli a vše ostatní, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup bude krásně hustý. Druhý den směs přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček, pak uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.
Tip: Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 24.