Letní ovoce: Borůvkový džem s levandulí

POTŘEBUJETE: 500 ml borůvek 200 g třtinového cukru Šťáva z 1 citrónu 3-5 snítek čerstvé levandule 2 lžičky ovocného pektinu Labeta
Nejdříve si připravíme čisté sklenice. Borůvky pak dobře omyjeme a rozmixujeme s polovinou cukru. Pokud chceme, aby džem byl úplně hladký, rozmixované borůvky ještě propasírujeme a zbavíme se tak slupiček. Rozmixované borůvky přivedeme k varu, přidáme levanduli, zbývající cukr a šťávu z citrónu a na mírném ohni necháme pár minut povařit, než se cukr rozpustí. Pokud jsme použili celé snítky levandule, nyní je vyjmeme z hrnce. Poté přidáme pektin smíchaný s lžící cukru a v džemu důkladně rozmícháme. Necháme ještě 5–10 minut mírně povařit. Dbáme na to, aby celková doba varu nepřesáhla 30 minut, abychom nepřišli o vitamíny a cenné látky, které borůvky obsahují. Hotový džem nalijeme ještě horký do připravených skleniček, ihned je zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Tak je necháme cca 15 minut, to marmeládu zakonzervuje.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 24.