Letní ovoce: Broskvové Chilli chutney
Potřebujete: 1 balíček Lako Labeta, 700 g broskví, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 jalapeňo paprička, 150 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta 3:1, celý římský kmín, celá semínka koriandru, čerstvě mletý pepř, kůra a šťáva ze 2 limetek
Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno. Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit. Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme. Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli chutney přesolené. Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru. Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne. Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 24.