Velikonoční recepty: Valašský mazanec

POTŘEBUJETE: 190 g celozrnné špaldové mouky 150 ml mléka 50 ml nízkotučného kefírového mléka 1 sáček sušeného nebo 1 čerstvé droždí 3 žloutky 170 g ovesných vloček (jemně namletých) 50 g třtinového cukru 70 ml oleje 1 lžičku vanilkového extraktu sušené ovoce dle chuti 1 vejce na potření mandle na posypání
V hrnku s 50 ml ohřátého mléka, třtinového cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme odstát. Po dobu, co nám bude kvásek stát, vyšleháme žloutky se zbylým mlékem a přidáme kefírové mléko. Do vyšlehané hmoty přidáme ovesné vločky, špaldovou mouku, olej a extrakt z vanilky. Jakmile máme těsto vyšlehané, přidáme sušené ovoce a kvásek. Takto vzniklé těsto necháme stát alespoň hodinu na teplém místě, než nám pěkně vykyne. Z vykynutého těsta vytvoříme jeden velký bochánek, případně můžeme tvořit i několik malých bochánků. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180°C dozlatova zhruba 40 – 50 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 14.