Velikonoční recepty: Celozrnné jidáše
POTŘEBUJETE: 500 g celozrnné hladké mouky 100 ml mléka 100 ml smetany 12% 1 sušené droždí 100 g cukru 1 balíček vanilkového cukru 100 g rozpuštěného másla 3 žloutky 1 lžíci citronové kůry ½ lžičky soli 3 lžíce rozinek namočených v rumu 1 vejce na potření máslo a med na potření po upečení
V mléku pokojové teploty rozmícháme balíček sušeného droždí. Do mísy vysypeme mouku, půl lžičky soli, citronovou kůru, balíček vanilkového cukru, 3 žloutky, 100 g cukru, rozinky namočené v rumu. Vlijeme rozmíchané droždí s mlékem, rozpuštěné máslo a smetanu. Zpracujeme těsto. Pak jej přendáme do mísy, zabalíme do potravinové folie a necháme vykynout na teplém místě. Bude to trvat cca 90 minut. Nakynuté těsto dáme na pomoučený vál. Z těsta vyválíme hady silné asi jako palec. Jidáše mohou mít různé tvary, nejčastěji mají tvar provazu, ale mohou mít i podobu různých zvířátek. Musíme však myslet na to, že těsto ještě zvětší svůj objem. Vytvarované jidáše vyskládáme na plech s pečicím papírem. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme na teplém místě ještě dokynout. Odstraníme fólii, potřeme rozšlehaným vajíčkem, dozdobíme rozinkami nebo mandlemi a dáme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme 18 až 20 minut dozlatova. Upečené jidáše můžeme potřít medem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 14.