Beránek s fondánem
POTŘEBUJETE: 250 g cukru krystal 300 g polohrubé mouky 5 vajec 50 ml oleje 40 g rozinek 40 g vlašských ořechů 40 g hořké čokolády 1 citron 20 g prášku do pečiva 50 ml vlažné vody máslo a mouku na formu
Na polevu: 500 g fondánu 1 bílek šťávu z 1 citronu 2 kousky čokolády na oči
Žloutky oddělíme od bílků. V misce přidáme ke žloutkům cukr, společně je vyšleháme do pěny, přidáme olej, opět důkladně vyšleháme a na závěr přidáme vlažnou vodu. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny. 3. Mouku s kypřicím práškem prosejeme a přimícháme zbylé suroviny – mouku, rozinky, nasekané ořechy a čokoládu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, k tomu vyšlehanou pěnu z bílků. Vše spojíme do jednoho těsta, které důkladně vypracujeme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Vložíme do trouby. Pečeme 55 až 60 minut při 155 °C. Po upečení necháme formu i těsto vychladnout, teprve poté opatrně vyklopíme. Pro zdobení vytvoříme polevu z bílku, fondánu a citronové šťávy. Cukrářským zdobítkem tvoříme na pečivu kudrlinky, na oči použijeme dva kousky čokolády.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.