Beránek se špenátem a vejci
POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky 200 ml oleje 200 ml vody 2 vejce sůl 1 kypřicí prášek máslo a mouku na formu
Na náplň: 1 cibuli 3 vejce natvrdo 100 g šunky 100 g čerstvého špenátu 3 stroužky česneku 80 g strouhaného sýra sůl 2 lžíce olivového oleje
Do velké mísy dáme mouku, špetku soli a kypřicí prášek. Suchou směs promícháme a pak přidáme vodu, olej a syrová vejce. Vypracujeme těsto a necháme ho chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme náplň: na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme nakrájenou šunku, pak natrhané listy špenátu, sůl a prolisovaný česnek. Dusíme, dokud špenát nezměkne. Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Poté do formy rozložte půlku těsta tak, aby vzniklo místo na směs. Vložíme uvařená vejce, zasypeme je nastrouhaným sýrem a přidáme směs se špenátem. Navrch rozprostřeme zbytek těsta a přiklopíme vrchním dílem formy. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C 60 minut. Poté vrchní díl formy dáme pryč, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě dalších 10 minut. Hotového beránka necháme ve formě úplně vychladnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.