Domácí pečivo: Kváskové špekové dalamánky
POTŘEBUJETE: Na kvásek: 100 g žitné chlebové mouky 180 g vody 35 g žitného kvasu
Ostatní ingredience: 320 g pšeničné chlebové mouky 180 g vody 100 g uzeného špeku 1 lžíci pšeničných otrub 2 lžičky soli 1 lžičku drceného kmínu
Ingredience na kvásek rozmícháme. Pak je zakryjeme a necháme tak 12 hodin kvasit v pokojové teplotě. Část vody, asi 140 –150 g, promícháme s hotovým kváskem a pšeničnou moukou, necháme slabou hodinu odpočinout. Špek nakrájíme na velmi drobné kousíčky, krátce ho orestujeme na pánvi, pak necháme úplně vychladnout. K odpočinutému těstu nasypeme špek i se sádlem z pánvičky, drcený kmín, sůl a otruby a další vodu (20 - 40 g). Důkladně vše promícháme, pak zakryjeme utěrkou a necháme kynout další hodinku. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, několikrát přeložíme a necháme odpočinout tak 15 minut. Pak rozdělíme na 8 stejně velkých dílů, z každého vypracujeme podlouhlý dalamánek. Dalamánky klademe na plech vyložený papírem na pečení, celý plech dáme do velkého pytle, uzavřeme a dalamánky necháme pěkně nakynout. Vykynuté dalamánky postříkáme vodou a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem. V troubě vyhřáté na 220 – 230 °C pečeme tak 20 až 25 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.