Domácí pečivo: Zelný závin s uzeným masem
POTŘEBUJETE: Na těsto: 200 g hladké mouky 70 g másla 50 ml mléka 1 vejce sůl
Na náplň: 150 g kysaného bílého zelí 100 g uzeného masa nebo slaniny 1 lžíci oleje 2 menší cibule 1 lžičku kmínu 1 bramboru sůl pepř
Mouku, máslo, mléko, vejce a sůl smícháme a vypracujeme těsto. To rozválíme na plát o tloušťce cca 3 mm. Troubu předehřejeme na 180°C. Na rozehřátém oleji osmahneme v pánvi najemno nakrájenou cibuli, přidáme kmín, uzené maso a chvíli za občasného míchání opékáme. Pak přidáme zelí, ze kterého jsme před tím vymačkali všechnu šťávu. Vše dusíme pod pokličkou, dokud zelí nezměkne. Podle potřeby můžeme podlévat vodou. Jakmile je zelí měkké, přidáme bramboru nastrouhanou najemno a ještě cca 10 minut dusíme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Náplní pak plníme těsto, ze kterého vytvoříme závin. Ten pak přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Závin mírně nařežeme na povrchu, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme na 180 °C po dobu 20 minut.
Více receptů najdete v tištěném aha! pro ženy číslo 7.