Domácí pečivo: Preclíky ze špaldové mouky

POTŘEBUJETE: 250 g špaldové mouky 250 g hladké mouky 250 ml vlažné vody 40 ml rozpuštěného másla 40 ml slunečnicového oleje 2 lžičky soli 1 lžičku třtinového cukru 1 vejce 1 kostku droždí
Na dohotovení: 2 lžíce žitné chlebové mouky k závěrečnému hnětení těsta 1 vejce na potření
Smícháme všechny sypké ingredience. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience. Z uvedeného množství vody si dáme do hrnku tři polévkové lžíce, do nich přidáme rozdrolenou kostku droždí a lžičku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Pak všechny ingredience smícháme, až na 2 polévkové lžíce žitné chlebové mouky, tu si necháme až na závěrečné hnětení těsta pro případ, že by bylo příliš tekuté a uhněteme vláčné těsto, které necháme kynout hodinu na teplém místě. Z těsta po vykynutí vytvoříme dlouhou šišku, ze které nakrájíme 12 stejně velkých kusů. Ty necháme ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Pak každý kus rozvalujeme a zpracujeme do tvaru preclíku. Dáme je na plech vymazaný slunečnicovým olejem. Preclíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme je na 200 °C cca 20 minut, do zezlátnutí.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.