Recepty z parní trouby: Slaný koláč s brynzou
POTŘEBUJETE: 200 g hladké mouky 100 g másla 1 vejce 2 lžíce vody sůl 2 lžíce másla na vymazání formy
Na náplň: 100 g brynzy 200 g anglické slaniny 30 g másla 3 vejce 150 ml smetany ke šlehání 1 svazek jarní cibulky mletý pepř
Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce, máslo, vodu a špetku soli a uhněteme hladké těsto. To pak necháme v potravinářské fólii hodinu odpočinout v lednici. Mezitím nakrájíme na nudličky slaninu a orestujeme ji na pánvi se třetinou másla dokřupava a necháme vychladnout. Z těsta vyválíme 3 mm silnou placku, kterou vložíme do formy vymazané máslem tak, aby těsto pokrývalo spodek i boky formy. Těsto dáme péct do parní trouby na režim Pravý horký vzduch na 220 °C na 10 minut. Mezi tím si připravíme směs vajec rozšlehaných se smetanou a nasekanou jarní cibulkou, solí a pepřem. Tu pak vlijeme do formy na předpečení těsto a přidáme rozdrobenou brynzu. Teplotu v troubě snížíme na 210 °C a pečeme ještě dalších 25 minut. 5 minut před koncem pečení poklademe povrch koláče restovanou slaninou a zbylým máslem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.