Světová kuchyně: Turecká baklava
POTŘEBUJETE: 300 g listového těsta, 150 g lískových oříšků, 150 g vlašských ořechů, 100 g piniových oříšků, 100 g másla, 4 lžíce medu, 4 vejce , sůl, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 50 g hnědého cukru, ½ pomeranče, 2 lžíce hnědého rumu, 50 ml vody
Oříšky nasekáme. Dvě třetiny rozehřátého másla promícháme s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejeme na 150 °C, těsto velmi tence vyválíme. Formu s vyššími okraji vyložíme pečicím papírem. Na dno položíme třetinu rozváleného těsta, přitiskneme, potřeme trochou zbylého másla a navrstvíme polovinu ořechové směsi. Na ni položíme druhou část těsta, opět potřeme máslem a navrstvíme zbylou směs s ořechy. Pokryjeme posledním plátem těsta, přitiskneme, nožem naznačíme v pravidelných rozestupech čtverečky cca 3 x 3 cm, potřeme zbytkem másla a baklavu pečeme asi 25 minut. Cukr svaříme v kastrůlku v 50 ml vody a pak na mírném ohni asi 10 minut vaříme za stálého míchání, aby vznikl sirup. Z pomeranče ostrouháme kůru a šťávu vymačkáme. Spolu s rumem přidejte k sirupu a přelijeme směsí upečenou baklavu. Necháme vychladnout a pak krájíme podle naznačených řezů na menší kostky.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 26.