Světová kuchyně: Loukoumades - Krétské medové koblížky
POTŘEBUJETE: 200 g hladké mouky, 50 g kukuřičného škrobu, 120 ml mléka, 120 ml vody, 9 g sušeného droždí, 2 lžíce medu, 1 lžičku soli, olej na smažení
K podávání: tekutý med, nasekané vlašské ořechy, mletou skořici
Droždí smícháme s vlažnou vodou a mlékem, necháme stát na teplejším místě asi 15 minut, než vzejde kvásek. V míse smícháme mouku, kukuřičný škrob, sůl a promícháme. Přilijeme kvásek, přimícháme 2 lžíce medu nebo 1 lžíci cukru a 1 lžíci medu. Vymícháme těsto dohladka. Necháme kynout na teplém místě 30 minut. Do středně velkého hrnce nalijeme vyšší vrstvu oleje na smažení a rozehřejeme ho na vysokou teplotu, až začne bublat. Pomocí lžíce tvarujeme loukoumades a smažíme je v oleji dozlatova. Usmažené kousky vyjmeme z oleje a necháme okapat na papírové utěrce. Servírujeme polité medem, posypané skořicí a nasekanými ořechy. Můžeme je také polít sirupem z 2 šálků medu, ½ hrnku vody, 1 hrnku cukru, ½ bio citronu a jedné celé skořice.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 26.