Světová kuchyně: Chorvatská Makovnjača
POTŘEBUJETE: 400 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 200 – 250 ml vlažného mléka, sůl, 80 g cukru 2 žloutky, citronovou kůru, 80 g másla
Na náplň: 400 g mletého máku, 150 g cukru, 300 – 400 ml mléka, 1 lžíci másla, 1 vanilkový cukr
Droždí rozpustíme v trošce vlažného mléka se lžičkou cukru a mouky. Necháme vykynout. Pak do zbylé mouky přidáme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a kvásek. Hněteme a přidáváme postupně vlažné mléko, v němž je rozpuštěné máslo. Propracované těsto necháme přikryté v teple kynout. Mák promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, zalijeme vroucím mlékem a přidáme máslo. Dobře promícháme a necháme zchladnout. Náplň by měla být akorát hustá, krémovitá. Vykynuté těsto dáme na pomoučenou plochu, rozdělíme na 3 části a vyválíme na 3 pláty. Na každý dáme třetinu náplně. Zatočíme, přendáme na plechy s pečicím papírem a potřeme rozpuštěným máslem. Necháme opět kynout. Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 175 ºC a pečeme 45 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 26.