Světová kuchyně: Řecké souvlaki s pitou a tzatziki

POTŘEBUJETE:
Na souvlaki: 500 g jehněčího (vepřového) masa 4 lžíce olivového oleje 4 lžíce citronové šťávy 2 lžíce červeného vinného octa 2 stroužky česneku 2 lžičky oregana 1 lžičku tymiánu 1 lžičku soli ½ lžičky mletého pepře
Na tzatziki: 1 salátovou okurku 1 ½ hrnku řeckého jogurtu 2 stroužky česneku 2 lžičky olivového oleje ½ lžičky soli 2 lžičky citronové šťávy 1 lžíci čerstvého kopru pita chleba k podávání
V míse smícháme všechny ingredience na marinádu. Maso nakrájíme na plátky a pak na zhruba stejné kusy ve tvaru obdélníku. Nakrájené maso vložíme do mísy a necháme marinovat aspoň 6 hodin. Marinované maso napícháme na špejle a připravíme špízy. Rozpálíme pánev, na které je dozlatova opečeme. Poté je dáme na plech do trouby předehřáté na 180 °C na cca 10 minut, aby se maso propeklo. Ve zbylém čase připravíme tzatziki: umytou neoloupanou okurku nastrouháme nahrubo do misky, nasolíme, přendáme na cedník a necháme okapat. Přidáme kvalitní řecký jogurt, čerstvý nasekaný kopr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a dle potřeby dosolíme. Pokrm podáváme nejlépe s opečeným pita chlebem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 26.