Světová kuchyně: Řecká musaka s lilkem
POTŘEBUJETE: 6 lžic olivového oleje, 2 menší cibulky, 300 g mletého hovězího masa, mletou skořici, drcený kmín, 2 lžičky sušeného oregana, 3 stroužky česneku, 1 plechovku konzervovaných rajčat, červené víno, sůl, čerstvě namletý pepř, 2 menší lilky, 6 brambor, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml mléka, 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku), mletý muškátový oříšek, 30 g parmezánu
Na pěti lžících oleje opečeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme maso, opečeme ho pár minut ze všech stran, přidáme koření a prolisovaný česnek. Krátce opékáme, přidáme rajčata, osolíme, opepříme, promícháme a podlijeme vínem. Přiklopíme poklicí a necháme cca 30 minut probublávat. Lilky nakrájíme na cca centimetrové plátky lilky, osolíme je a dáme na plech na pečicí papír na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180 ºC. Oškrábeme brambory a také je nakrájíme na plátky. Do zapékací misky vytřené zbylým olejem narovnáme vrstvu brambor, osolíme je, na ně dáme vrstvu masové směsi a tu poklademe plátky lilků. Vrstvy opakujeme, nahoře by měly být brambory. Dáme péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut. V kastrůlku rozehřejeme dvě lžíce másla, opečeme na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu zalijeme studeným mlékem a smetanou, ochutíme oříškem a necháme projít varem. Přidáme sýr a necháme rozpustit. Bešamel můžeme dle potřeby naředit mlékem. Po 45 minutách musaku zalijeme bešamelem a dáme do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedneme na 200 °C. Pečeme už odkryté.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 26.