Světová kuchyně: Italská crostata s ricottou
POTŘEBUJETE: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 300 g cukru, 3 vejce, 3 žloutky, sůl, 1 chemicky neošetřený citron, 500 g ricotty, 2 lžíce rozinek 2 lžíce piniových oříšků citronát a oranžát, 1 vanilkový cukr, máslo na formu
Smícháme mouku, máslo, třetinu cukru, 1 vejce a 1 žloutek a trochu citronové kůry. Pořádně propracujeme, podle potřeby můžeme přidat trochu studené vody a těsto zabalíme do fólie. Necháme hodinu odpočinout. Mezitím smícháme ricottu se zbylým cukrem, 1 vejcem a 2 žloutky, rozinkami, piniovými oříšky, trochou citronovém kůry, citronátem a oranžátem (jde o rozvar z kandované citronové a pomerančové kůry). Koláčovou formu vymažeme máslem, rozložíme do ní vyválené těsto (část necháme na mřížku). Korpus naplníme ricottou a poklademe tenkými proužky těsta do mřížky. Zbylé vejce rozšleháme, potřeme jím koláč a pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC asi 45 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha!pro ženy číslo 26.