Světová kuchyně: Chorvatský pasulj

POTŘEBUJETE: 150 g velkých bílých fazolí 2 bobkové listy 5 kuliček nového koření 2 větší cibule olivový olej 1 klobásu sůl pepř 1 lžičku tymiánu 1 lžíci mleté sladké papriky ½ lžičky mleté pálivé papriky 2stroužky česneku 2 lžíce hladké mouky 1 lžičku octa 1 lžíci polévkového koření čerstvé bylinky dle chuti
Fazole dopředu namočíme, před vařením vyměníme vodu a přidáme bobkový list a kuličky nového koření. Uvaříme dle návodu do měkka a poté scedíme. Cibuli nasekáme najemno, klobásu nakrájíme na tenká kolečka. V hluboké pánvi krátce orestujeme na olivovém oleji cibuli, přisypeme klobásu a osmažíme dozlatova. Dochutíme pepřem a solí, tymiánem a oběma paprikami. Po chvilce vmícháme prosliňovaný česnek a hladkou mouku, ještě několik minut opatrně smažíme a dáme stranou. Až směs vychladne, přilijeme k ní hrnek vody, dáme zpět na plotnu a zahřejeme. Přidáme fazole a podle potřeby přidáme vodu, podle toho, jak chceme mít polévku hustou. Přivedeme k varu, ochutíme octem a polévkovým kořením, krátce povaříme, ozdobíme nasekanými bylinkami a můžeme podávat.
Váce světových receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 26.