Letní zelenina: Polévka pappa al pomodoro
POTŘEBUJETE: 250 g kváskového chleba (den starého) 1 kg zralých rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, čerstvě namletý černý pepř, 150 ml pasírovaných rajčat, 150 ml horké vody, svazek čerstvé bazalky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje + k podávání
Troubu předehřejeme na 100 °C. Chléb nakrájíme na silné plátky, z nichž odřízneme kůrku. Vložíme je na cca 15 minut do trouby a poté dáme stranou. Nyní spaříme rajčata. Zralá rajčata vložíme do žáruvzdorné nádoby a zalijeme je vroucí vodou. Dáme je na 1 minutu stranou, poté vodu slijeme a ostrým nožem rajčata opatrně oloupeme. Dužinu nahrubo nasekáme a dáme stranou. Šťávu, kterou pustí, nevyléváme. Ve velkém rendlíku či hrnci na středním plameni rozehřejeme olivový olej. Přihodíme česnek a za stálého míchání zlehka restujeme 2 minuty, dokud nezačne vonět. Přidáme nasekaná rajčata a šťávu a promícháme. Osolíme a opepříme. Směs přivedeme k varu, poté stáhneme plamen. Nezakryté a za občasného míchání, aby se rajčata rozpadla, zvolna vaříme 30 minut. Potom přidáme pasírovaná rajčata a horkou vodu, dobře zamícháme a pár dalších minut zvolna vaříme. Suchý chléb natrháme na malé kousky, které vmícháme do rajčatové polévky, která tím zhoustne. Přimícháme bazalku a olivový olej. Každou porci podáváme zakápnutou trochou extra panenského olivového oleje.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 22.